Tag-uri

marți, 23 septembrie 2014

LUDOTECA DIN PALATUL DE HARTIE

IMPORTANȚA JUCĂRIILOR, JOCULUI ȘI A LUDOTECII                                                   PENTRU COPII                                                                                                                        "Copiii cresc zâmbind; copiii cresc în joacă; ei cresc folosind culorile şi dând crezare poveştilor care se termină cu bine.,,                         Anii magici sunt primii ani ai copilăriei. Sunt ani magici deoarece copiii în primii ani de viață sunt niște mici magicieni. Prin joc, ei au puterea să readucă la viață spiridușii din basme, se pot transforma în zâne care îndeplinesc și cele mai extravagante dorințe sau pot deveni prinți neînfricați care înving orice dușman. Jocul este limbajul natural al copilului, o metaforă şi expresie simbolică a ceea ce se petrece în viaţa lui. Jocul este pentru copii ceea ce reprezintă limbajul pentru adulţi. Neavând experienţa vieţii, în general copiii găsesc propriile soluţii la problemele cu care se confruntă, cel mai adesea soluţii creative. Astfel, ei devin mici exploratori, descoperitori, mereu activi, ajungând să-şi construiască imaginaţia în jurul jucăriilor. De la simplele blocuri de construcţie şi mingi de diverse mărimi până la sofisticatele maşinării robotice, jucăriile intermediază drumul către realitate pentru copii şi le oferă miniaturi reprezentative ale lumii adulţilor. Le stimulează creativitatea, le dezvoltă inteligenţa şi perspicacitatea, pregătindu-i pentru viaţa de adult. Prin intermediul jucăriilor ei descoperă lumea ca un puzzle, piesă cu piesă.                            În schimb, dacă lumea minunată a jucăriilor lipsește și este înlocuită de  televizorul veșnic deschis, pe care rulează programe care depășesc cu mult nivelul lor de înțelegere sau care prezintă o serie întreagă de personaje mediocre cu un limbaj și o comportare indecentă, copiilor le este furat zâmbetul. Din păcate mulți părinți își ,,uită ,, copiii în fața calculatorului sau la TV, bucuroși că ,,stau cuminți,, și nu realizează care este impactul asupra celor mici atunci când văd o știre despre o crimă sau o emisiune în care invitații își adresează injurii și se scuipă. Încet, încet inocența lor dispare, personalitatea lor în formare absoarbe modele și experiențe negative, și ajung la vârsta școlarității gata oricând să sară la bătaie și să pornească conflicte la orice pas.                                                                      Înființarea unei ludoteci în cadrul bibliotecii a însemnat o schimbare, o alternativă de petrecere a timpului. Prin demersul acesta vreau să-i învăț pe copii să se joace din nou, să reînvie jocurile de altă dată când socializarea, munca în echipă și prietenia erau pe primul loc. Trecând de la jucării și jocuri vor descoperi încet și plăcerea lecturii întregind scopul nostru de a forma oameni de nădejde.
        Irina Petrea:                                                                                                         "Un copil este ca o sămânţă de floare...                                                                Cât de frumos va creşte, cât de frumos va rodi,                     Depinde de grădinarul care o va îngriji,                                                     De ce pământ şi de câtă lumină şi apă are,                                              De cât e de ferită de frig, de furtună şi de soare prea tare.   










Inițiativa a fost încurajată și sprijinită de membrii Asociației Know, Grow, Share & Change Comunity, de aceea adresez mulțumiri domnului Ciprian Dragomir, care ne-a ajutat să primim donații constând în jocuri și jucării. Sper ca pe viitor, să mai găsim oameni speciali care să ne ofere ajutor pentru consolidarea și îmbogățirea Ludotecii din Palatul de Hârtie.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu