Tag-uri

marți, 21 februarie 2017

SUCCESUL ESTE UN DRUM, NU UN DESTIN!

,, Cărţile sunt cărăuşii civilizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa e paralizată, iar gândirea şi meditaţia sunt suspendate.…”  ,,Cărţile sunt moştenirile pe care marile spirite le lasă omenirii, care sunt date din generaţie în generaţie ca daruri pentru posteritatea celor care nu s-au născut încă.” Pornind de la aceste citate celebre, și în anul 2017, biblioteca va milita ca lectura să rămână o prioritate în viaţa oamenilor, principalul instrument de dezvoltare profesională, personală şi spirituală. Pentru că, fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, ar fi bine dacă am găsi în viaţa de zi cu zi şi momente pentru minte şi suflet. Ar trebuie să înţelegem că a învăţa, a putea să te informezi cât mai repede şi cât mai bine, înseamnă progres pentru noi înşine şi progres pentru societatea în care trăim. Iar biblioteca poate oferi gratuit toate aceste lucruri.                                         ,,Succesul este un drum, nu un destin!” este o campanie de promovare a lecturii și implicit a bibliotecii, atât în mass-media, cât și online. Periodic voi afișa în bibliotecă, dar voi posta și pe blogul acesteia, o serie de mini interviuri cu persoane de diferite vârste, religii sau profesii, care pot fi un bun exemplu pentru tinerii din comunitatea noastră. Îmi doresc să fie ceva motivațional pentru acești copii, care au tendința de a minimaliza din ce în ce mai mult importanța educației și cred că viața de emigrant le va împlini într-un timp scurt nevoile și planurile de viitor. Am speranța că proiectul meu va fi unul de impact, întrucât mai multe persoane care au făcut performanță și au reușit prin muncă și perseverență, mi s-au alăturat în încercarea mea de a schimba mentalitățile. Le mulțumesc din suflet, pentru că în noianul responsabilităților zilnice și-au făcut timp să împărtășească din experiențele dumnealor. Dorim să creștem copii și tineri de nădejde cu gândire, opinii și voință proprie. Să fie informați și să-și croiască propriul drum ghidați de dorința de a-și construi un viitor bun, dar fără să calce în picioare pe cei din jur pentru a se ridica.Pentru o mai bună promovare a mesajului și deoarece cred că adeseori o imagine face cât 1000 de cuvinte, am rugat partenerii să atașeze și o fotografie cu dumnealor citind. Vă invit la bibliotecă să descoperiți oameni valoroși, legați sufletește de Gherăești, care au acceptat să se implice în acest demers, răspunzând din inimă și transmițând îndemnuri prețioase. 
                                             Și cred, că cel mai potrivit ar fi să încep cu mesajul unor oameni dragi tuturor, care, în ciuda faptului că au părăsit de ceva timp comunitatea noastră, și-au lăsat o amprentă puternică și poate chiar o bucățică din inimă la noi, la Gherăești: doamna învățătoare NICOLAU MARIANA și părintele PERCU ALEXANDRU.                    Nume și prenume: Nicolau Mariana                                                             Profesia/ Ocupația: învățător                                                        Reședința actuală: Roman Care este cartea/ cărțile care au un loc aparte în inima dumneavoastră, din care ați avut cel mai mult de învățat?Recomandați utilizatorilor bibliotecii un scriitor care v-a impresionat.
Trecând fiecare etapă a vieții și citind multe cărți, îmi vin în minte câteva pe care le-am „devorat” la vârsta potrivită și care mi-au rămas în suflet. Nu pot uita frumusețea romanului Cireșarii, de C. Chiriță, pasiunea regăsită în Torente de Marie Anne Desmarest, Maitreyi, de M. Eliade, romanele lui Jules Verne pe care le adoram când eram copil, Procesul de F. Kafka, La răscruce de vânturi, de E. Bronte, Mândrie și prejudecată, de Jane Austen, Roșu și negru scris de Stendhal, În căutarea fericirii, de Bertrand Russell și aș putea continua. Fiecare carte lecturată și-a lăsat adânc amprenta asupra sufletului meu și pe unele mi-am propus să le recitesc. Părerea mea este că fiecare carte este frumoasă dacă o citești la vârsta potrivită și dacă te lași purtat de mirajul acesteia.

Importanța lecturii, a cărților în general în viața dumneavoastră.  
Știu că în prezent, în multe case cărțile nu mai stau la loc de cinste cum era odată, ci zac pline de praf într-un dulap dosit. Ca învățătoare, nu pot părăsi cărțile, ele sunt prietenele mele și, chiar dacă este la modă calculatorul, nu pot citi o carte electronică, pentru că îmi lipsesc mirosul de hârtie tipărită și foșnetul paginilor. Încerc să le imprim și copiilor dragostea și pasiunea pentru lectură. Unii sunt vizitatori obișnuiți ai bibliotecii, adică sunt pe drumul cel bun.
Trăiți viața după un motto, vă ghidați existența după un proverb, un citat anume? Care este acesta?
Nu putem face lucruri mari, doar lucruri mărunte cu multă dragoste. – Maica Tereza del Calcutta
Versurile poeziei Învață scrisă de Rudyard Kipling

Este important să-ți urmezi visurile și să-ți găsești timp, indiferent de vârstă și pentru pasiuni sau vă canalizați întreaga energie asupra profesiei alese?
Dacă ești cu adevărat pasionat de ceva, îți găsești timp pentru a te bucura de hobby-ul tău. În cazul meu, pasiunea  coincide cu profesia și mult timp îl dedic acesteia.
Scrieți un mic îndemn pentru utilizatorii bibliotecii aflați la început de drum, absolvenților ciclului gimnazial.
Fă din citit o pasiune și vei fi răsplătit: cu zâmbete, cu lacrimi, cu un amestec de trăiri sufletești, cu modele umane demne de urmat!

Talentul și aptitudinile înnăscute sunt importante în atingerea performanței sau contează doar munca și efortul susținut?
Se spune că 10% este inspirație și 90% transpirație. Este mai important efortul pe care îl depui, orele petrecute studiind și muncind pentru a ajunge la performanță.                                                     
Este utilă functionarea bibliotecilor în timpurile actuale sau un computer rezolvă totul?                                                                                                                       Nu mi-aș putea imagina lumea fără biblioteci, am fi mai săraci. Calculatorul este foarte util, dar nu poate rezolva totul.  
                                           
Nume și prenume: Percu Alexandru                                                        Vârsta: 27 de ani                                                                                             Profesia/ Ocupația: Preot                                                                        Reședința actuală: Coasta de Fildeș                                                      Care este cartea/ cărțile care au un loc aparte în inima dumneavoastră, din care ați avut cel mai mult de învățat?Recomandați utilizatorilor bibliotecii un scriitor care v-a impresionat.
Cartea pe care o consider cea mai importantă, de la care am avut/am/voi avea cel mai mult de învățat este Biblia. 

Importanța lecturii, a cărților în general în viața dumneavoastră. 
Când citesc o carte mă consider și eu un personaj din acea poveste. În carte este o istorie a unei vieți, pe care eu poate nu o voi avea, dar de la care pot învăța enorm de mult.

Trăiți viața după un motto, vă ghidați existența după un proverb, un citat anume? Care este acesta?
Motto-ul meu: Doar iubirea poate salva lumea.

Este important să-ți urmezi visurile și să-ți găsești timp, indiferent de vârstă și pentru pasiuni sau vă canalizați întreaga energie asupra profesiei alese?
E foarte important să-ți urmezi visele. Ele sunt cele care te ajută să simți că trăiești, ele dau viață profesiei tale. Profesia de multe ori mă poate conduce la rutină, la plafonare, pe când visele îi oferă profesiei mele viață, noutate, bucurie. De aceea trebuie să visăm totdeauna, să avem mereu vise și să investim timp în pasiunile noastre. În acest sens, un alt motto al meu este: Luptă până la sânge pentru visul tău, pentru vocația ta, pentru familia ta, pentru prietenii tăi.

Scrieți un mic îndemn pentru utilizatorii bibliotecii aflați la început de drum, absolvenților ciclului gimnazial.
Citește pentru a te bucura de tine însuți.
Talentul și aptitudinile înnăscute sunt importante în atingerea performanței sau contează doar munca și efortul susținut?
Se spune că pentru un om de succes 90% este muncă și 10% talent. Talentul trebuie să fie însoțit de multă muncă pentru ca acesta să crească în valoare, exact ca în parabola talanților. Trebuie să-ți investești talanții pe care i-ai primit pentru ca acești să aducă și mai mult rod.

Este utilă functionarea bibliotecilor în timpurile actuale sau un computer rezolvă totul?
Este necesară funcționarea bibliotecilor în timpurile noastre. Pornind de aici se nasc multe vise, se nasc ,,Oamenii”. O carte citită de pe calculator/tabletă o trăiești cu mai puțină intensitate decât dacă ai lua-o dintr-o bibliotecă. Calculatorul îți fură din imaginație și din sentimente.


Am ales să continui cu răspunsurile unor tineri excepționali, pe care îi îndrăgesc nespus și care mi-au fost o sursă de inspirație în realizarea acestui proiect: Bogdana și Mădălin. Tineri, care cred că bunul simț încă este la modă, că învățând, cu răbdare și perseverență, îți poți depăși limitele și poți să îți atingi idealurile. Vă invit să îi descoperiți, să le apreciați sinceritatea ideilor și mai cu seamă să îndreptăm un gând bun pentru reușita lor.   
 Nume și prenume: Bogdana-Elena Avădănei
Vârsta: 20  
Profesia/ Ocupația: Studentă, Programator (intern)
Reședința actuală: Oxford, Marea Britanie
Care este cartea/ cărțile care au un loc aparte în inima dumneavoastră, din care ați avut cel mai mult de învățat? Recomandați utilizatorilor bibliotecii un scriitor care v-a impresionat.
Una din cărțile care m-a impresionat cel mai mult este „Fortareața digitală”, scrisă de Dan Brown, unul din autorii mei favoriți. Acest roman descrie aventura unei matematiciene chemată în ajutor pentru a descifra un cod imposibil pentru a salva toate datele agenției de un virus pe cale să infecteze toate dispozitivele și sistemele din rețea. Deși este scris ca o ficțiune, la fel ca și celelate cărți ale acestui autor pe care îl recomand tuturor iubitorilor de romane polițiste, conține o multitudine de informații reale, nu numai de cunostință generală, dar, în acest caz, și legate de domeniul criptografiei și al informaticii. Chiar ultima pagină a cărții se termină cu un cod menit să fie descifrat de cititorii curioși. Această lectură m-a impresionat prin acțiunea care nu doar m-a ținut cu sufletul la gură până la sfârșitul poveștii, ci se și apropie de domeniul pe care îl studiez la universitate.
Importanța lecturii, a cărților în general în viața dumneavoastră.
Pentru mine lectura este un mod de a ma desprinde de activitățile de zi cu zi și de a ma relaxa. De asemenea cred ca este un mod extraordinar de a-mi îmbunătăți cunoștințele, de a învăța lucruri noi și de a-mi lărgi orizontul, pătrunzând într-o realitate cu totul și cu totul diferită de cea în care trăim. Trăiți viața după un motto, vă ghidați existența după un proverb, un citat anume? Care este acesta?

Un citat care mă inspiră în viață îi aparține lui Steve Jobs, om de afaceri american care a fost director general al faimoasei companii Apple, conform căruia trebuie să „ai curajul să îți asculți inima și intuiția! Ele știu deja ceea ce vrei tu să devii cu adevărat.” De aceea sunt de părere ca în viață, atât timp cât faci ceea ce îți dorești cu adevărat, vei lucra cu pasiune și fără oboseală.

Este important să-ți urmezi visurile și să-ți găsești timp, indiferent de vârstă și pentru pasiuni sau vă canalizați întreaga energie asupra profesiei alese?
Deși studiez și lucrez în domeniul care mă pasionează, informatica, dintotdeauna mi-a plăcut să desenez și să pictez. Nu am renunțat la această activitate nici când, în timpul universității, programul îmi era din ce în ce mai aglomerat, mergând la cursuri ocazionale și făcând parte din clubul de artă, pe lângă cursurile de zi cu zi. Văd practicarea unui hobby ca fiind binefăcătoare, relaxantă și care stimulează creativitatea și intuiția.  
Scrieți un mic îndemn pentru utilizatorii bibliotecii aflați la început de drum, absolvenților ciclului gimnazial.
Urmați-vă visurile și descoperiți-vă pasiunile!
Talentul și aptitudinile înnăscute sunt importante în atingerea performanței sau contează doar munca și efortul susținut?

Mama mea avea o vorba: talentul reprezintă 1%, iar munca 99%.  Contează cât de mult lucrezi și cât timp îți dedici în atingerea unui scop, deoarece nimeni nu se naște învățat.

Este utilă functionarea bibliotecilor în timpurile actuale sau un computer rezolvă totul?

Deși în ziua de azi dacă ai un calculator conectat la internet poți să ai access la majoritatea cărților și articolelor existente, întotdeauna am preferat să am cartea în mână, să am posibilitatea să îi răsfoiesc paginile. De aceea, sunt de părere ca bibliotecile vor avea mereu o valoare importantă pentru iubitorii de lectură.

Nume și prenume:Androșcă Vasilică-Mădălin
Vârsta:19 ani
Profesia/ Ocupația:Student informatică (University of Hull)
Reședința actuală: Hull, Marea Britanie 
Care este cartea/ cărțile care au un loc aparte în inima dumneavoastră, din care ați avut cel mai mult de învățat? Recomandați utilizatorilor bibliotecii un scriitor care v-a impresionat.
O carte care m-a impresionat în mod deosebit este Labirintul lui Osiris , de Paul Sussman. Aceasta prezintă drama detectivului Arieh Ben-Roi, prins între loialitatea pentru slujba sa și lupta pentru refacerea mariajului său. Acesta face niște deducții fantastice, reușind să lege un caz de crimă de o supercorporație numită Barren Corporation.Ajutat de prietenul său egiptean Khalifa, rezolvă cazul. Cartea este o lecție de viață, prezentând totodată conflictul dintre musulmani și evreii din Israel și Egipt, dar și sistemul corupt de puterea unor mari companii globale. De asemenea, un scriitor pe care îl recomand celor cărora le place suspansul și intriga este John Grisham.Cărțile sale sunt bazate pe luptele duse de avocați pentru salvarea clienților lor, care au fost acuzați pe nedrept și condamnați datorită ,din nou, a puterii corporațiilor.Cărtile te țin cu sufleltul la gură, iar după terminarea acestora de citit rămâi cu multe semne de întrebare asupra societății actuale.
Importanța lecturii, a cărților în general în viața dumneavoastră.
Lectura are un rol destul de important în viața mea, fiind unul dintre principalele mijloace de relaxare.Mai mult, odată cu începerea facultății va fi un mijloc major de documentare asupra diferitelor sarcini pe care le voi primi. Pe parcursul timpului, cartea a fost un prieten de nădejde în momentele de încordare, atunci când dupa o zi grea de școală așteptam cu nerăbdare să citesc continuarea unui roman. De asemenea, unele personaje au fost adevarate lecții de viață din care am învațat ce înseamnă respectul, bunătatea ,iar unele m-au învățat cum să evit persoanele parvenite și mârșave.
Trăiți viața după un motto, vă ghidați existența după un proverb, un citat anume? Care este acesta?
Un citat după care mă ghidez în viață, și care îmi influențează unele decizii este cel al lui Mahatma Gandhi: "Indiferent ce faci în viață, va fi nesemnificativ. Dar e foarte important să o faci." .Astfel, cred că fiecare lucru din viață ne influentează într-o oarecare măsură, fie cât de mică, noile experiențe fiind folositoare în dezvoltarea noastră ca oameni.

Este important să-ți urmezi visurile și să-ți găsești timp, indiferent de vârstă și pentru pasiuni sau vă canalizați întreaga energie asupra profesiei alese?
Este necesar ca fiecare om să viseze, să aibă aspirații cât mai înalte, să își impună limite doar pentru a ale depăși.Odată ce un om și-a ales un drum, să urmeze o carieră, acesta trebuie să se dedice în totalitate pentru a avea rezultate cât mai bune.Totuși, există momente de detașare, când un hobby ne ajută să eliberăm stresul și rutina, când o carte e cel mai bun medicament împotriva durerii de cap.
Scrieți un mic îndemn pentru utilizatorii bibliotecii aflați la început de drum, absolvenților ciclului gimnazial.
În primul rând doresc să le urez succes celor ce au terminat ciclul gimnazial.Etapa care urmează va fi cea mai plăcută din viața lor, o treaptă spre maturitate. Sper că aceștia și-au ales cu succes liceele unde vor să își continuie studiile, căci e prima alegere importantă ce o au de făcut. Desi tehnologia a ajuns atât de avansată, sper ca totuși să își facă timp să citească o carte din când în când.
Talentul și aptitudinile înnăscute sunt importante în atingerea performanței sau contează doar munca și efortul susținut?
Pentru a reuși în viață, talentul și aptitudinile nu sunt totul. Pe lângă acestea, un simț al răspunderii și corectitudinii te poate ajuta în relațiile cu ceilalți oameni, necesare dacă dorești o carieră de succes într-un domeniu. Este nevoie de multă muncă și dedicare pentru a-ți atinge țelul. Nici un lucru bun nu se obține ușor, doar străduindu-te poți ajunge unde îți dorești.Astfel, talentul trebuie exploatat corect pentru a avea succes.
Este utilă functionarea bibliotecilor în timpurile actuale sau un computer rezolvă totul?
Un calculator nu le rezolva pe toate, informațiile nu vin singure. Este ușor  să cauți informațiile pe internet, dar sunt acestea sigure? De multe ori, persoane neavizate își dau cu părerea la diferite probleme și astfel ceilalți îi urmează, neștiind că informația procurată este falsă.Prin intermediul cărților, îți procuri singur informațiile, muncești să găsești exact ceea ce ai nevoie. Mai mult, cărțile sunt scrise de oameni din domeniu, care cunosc cu exactitate și de puține ori se înșeală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu