Tag-uri

vineri, 19 decembrie 2014

Ninge...









Omătul alb s-a așternut, peste întinderi au apărut oameni de nea, soare aș vrea să nu-i topești cu căldura ta

Bulgării moi, zboară șuvoi, năsucuri roșii și ochi vioi, pe sub fular, obraji de jar, iarna ne-a dat zăpada în dar. 

Brazii semeți cu cetini verzi, fruntea-și înalță printre nămeți, apar la geam flori de măr dalb, ca într-un vis totul e alb.

Fulgii ușori, strălucitori, cheamă la case colindători, zâne apar, ger făurar, ne-au îndemnat la focul cel cald.

Şi pentru a fi un bun exemplu, anul acesta de Crăciun am confecţionat şi am împodobit un brad din materiale reciclabile. Copiii au fost receptivi mai ales că alături de brad i-au găsit în bibliotecă şi pe Crăiasa Zăpezii şi Omul de Zăpadă. Am citit fragmente din ,,Poveste de Crăciun,, de Charles Dickens  şi ,,Darul de Crăciun,, de Kate Douglas Wiggin, cărţi pe care copiii le-au îndrăgit şi ulterior au revenit pentru a le împrumuta acasă.


,,Se-aud colindele încet pe vale și rar le tulbură vreun ecou,                          Când ademenitor poftesc în cale să intre-n casă anul cel mai nou.                  Le-așteaptă oamenii plini de mirare, că au venit pesemne prea curând,               Că tot îmbătrânesc cu disperare și că mai mor și ei din când în când.                Ating ușor cu mâna lor cea stângă, un fir de lacrimă pornit hoinar,              Când zurgălăii șuieră-ntr-o dungă, pe-o filă ultimă de calendar.                        Că le e greu că tot își poartă crucea, pe sub ferestre noi de timp sărac,                  Că nu mai știu pe unde-ar fi răscrucea de-ntors la Moș Crăciunul din alt veac.     Închină un pahar cu vin de casă, ai casei le răspund ca un ecou,                       Și-adorm tiptil cu coatele pe masă, visând că va fi bun anul cel nou...."








Și în acest an l-am adus pe Isus, pe Moș Crăciun și eroii din povești  mai aproape de cei mici. Panourile pictate au adus zâmbete pe chipurile copiilor și copilăria în sufletele celor mari.                       Şi cum nu puteam să pornim la colindat de Anul Nou fără să ne gândim la păţaniile lui Nică la urat, le-am difuzat filmul  Amintiri din copilărie, amuzându-ne cu toţii şi mici şi mari de întâmplările pline de haz prin care a trecut scriitorul atât de drag nouă celor din judeţul Neamţ.
 
 


Copiii au privit expoziţia organizată şi au primit semne de carte cu chipul scriitorului fiind îndemnaţi să citească şi alte poveşti şi povestiri scrise de Ion Creangă.


luni, 24 noiembrie 2014

CASTELE MEDIEVALE

Și dacă tot am vizitat Egiptul Antic, ne-am urcat în mașina timpului și am facut o scurtă călătorie și în Evul Mediu. Cavalerii și domnițele de la clasele a VI-a, îndrumați de către doamna profesoară Bejan Ana- Maria și ghidați de enciclopediile din bibliotecă, au realizat niște castele fabuloase.
Folosind aceste forme alternative de învățare elevii își îmbogățesc și aprofundează cunoștințele dobândite la școală, dar le deschide şi interesul pentru studiul individual. Le dezvoltă capacitatea de a comunica și de a coopera, iar atunci când munca le este răsplătită, așa cum a fost cazul acum prin intermediul cărţilor, copiii se simt importanţi, simt că strădania lor este valoroasă pentru noi adulţii şi sunt dornici să progreseze. 










joi, 6 noiembrie 2014

HAPPY HALLOWEEN

Săptămâna trecută am premiat primele fise de lectură, am citit poezii de toamnă din cărțile primite și ca să fim puțin în ton cu sărbătoarea de ,,Halloween,, am vizionat ,, Vrăjitorul din Oz,, și le-am prezentat copiilor volume din literatura SF. și literatura fantasy.






PROIECTE SI EVENIMENTE

ÎMPREUNĂ CU DOAMNA PROFESOARĂ DE ISTORIE BEJAN ANA-MARIA ȘI ELEVII CLASEI a V a,  AM FĂCUT O CĂLĂTORIE IMAGINARĂ ÎN EGIPTUL ANTIC. ELEVII AU STUDIAT ENCICLOPEDIILE DIN BIBLIOTECĂ, AU VIZIONAT ȘI AM COMENTAT UN DOCUMENTAR DESPRE CELE 7 MINUNI ALE EGIPTULUI ANTIC.












Și pentru că au realizat portofolii și machete ale Marilor Piramide, elevii au fost răsplătiți cu cărți din partea FUNDAȚIEI MEREU APROAPE.